Atlanten VGS > Nyheter > Atlanten Dagsverk

Atlanten Dagsverk

Onsdag 4. november arrangerer elevrådet Atlanten Dagsverk. Elevene har på forhånd fått informasjon i kontakttimen fra sin klassetillitsvalgt, og via itslearning.

Elevene vier dagen sin til å arbeide til inntekt for SOS barnebyer i Livingstone, Zambia.

Noen har deltidsjobb og jobber for sin vanlige arbeidsgiver, noen har skaffet seg arbeid i bedrift for dagen, andre har gjort avtale med familie eller naboer om å bidra med husarbeid, ærend, rake løv ++ og noen selger noe de ikke trenger på facebook/finn. I tillegg har 10 elever avtalt å arbeide for vaktmester eller renhold på skolen.

Mange av våre elever har også opprettet seg digital bøsse.

Samarbeid med SOS barnebyer
Elevrådet har hatt et fast samarbeid med SOS barnebyer i 11 år. I fjor støttet vi prosjektet Livingstone, Zambia og elevrådet har vedtatt å støtte dette prosjektet også i år.

Livingstone er et viktig knutepunkt i Zambia, og det er mye trafikk i form av yrkessjåfører og turisme som går gjennom her hver dag. Byen er også svært preget av fattigdom og arbeidsledighet. De fleste av innbyggerne i Livingstone jobber med jordbruk, men med uforutsigbare forhold og mye tørke er det ofte mangel på mat og inntekt.

I regntiden er det ofte utbrudd av kolera og diare og nå med korona-krisen i tillegg er fattigdommen enda større enn før.

SOS-barnebyer har jobbet i Livingstone siden 2008 for å bedre omsorgssystemer for barn og utvider stadig familieprogrammet her. Familieprogrammet bidrar så barna kan fortsette å bo hos familien sin ved å skaffe familien inntekt og gi dem evne til å forsørge seg selv. I tillegg bor barn som ikke har familie de kan bo hos i SOS barnebyen der ett hus rommer opptil 12 barn i ulike aldre som får omsorg av en fast SOS-mor helt til de blir voksne og flytter hjemmefra. SOS barnebyer bidrar samtidig til at både barn fra barnebyen, familieprogrammet og nærområdet får utdanning.

I mars besøkte Turid Sofie(3ST3), Helene (vg3-elev i fjor), Mira(2ID1) og Alida(2ST1) fra Atlanten videregående skole Livingstone for å se med egne øyne hvordan pengene vi samlet inn til SOS barnebyer blir brukt. Vi besøkte blant annet barnebyen, en barneskole og dro hjem til familier som fikk bistand fra familieprogrammet. Blant familiene vi besøkte var en enslig mor som alene forsørget sine 7 barn etter at ektemannen hennes forlot henne. Gjennom enkle tiltak og med god oppfølging og støtte gjør familieprogrammet til SOS barnebyer familier i stand til å løfte seg ut av fattigdom og selv kunne dekke barnas grunnleggende behov for omsorg, skolegang og helsehjelp.

Etter opplevelsene og inntrykkene i Livingstone, Zambia elevrådet motivert til å samarbeide videre med SOS barnebyer for å kunne sørge for at enda flere barn i området får den hjelpen og støtten de sårt trenger. Målet er å slå innsamlingsrekorden fra i fjor (kroner 162.500,-)

Innbetaling

Atlanten videregående skole er kontantfri skole slik at all innbetaling til Atlanten Dagsverk må gjøres via bankoverføring, vipps eller digital bøsse.

Elevrådet har besluttet at minstesum for et dagsverk er kr 400,-

Vipps: SOS-barnebyer vgs #07570 (velg Atlanten fra listen og skriv elevens fulle navn som kommentar der du bekrefter betalingen)

Bank: Beløpet settes inn på SOS barnebyers kontonr 8380.08.73730 (NB: Viktig å skrive i melding: Atlanten VGS + elevens fulle navn)

De tillitsvalgte i klassene vil notere ned betalingsmåte i klasseliste. Elever kan fremvise skjermdump med digital bøsse, vippsinnbetaling eller bankoverføring til klassetillitsvalgt fra 5. november for å dokumentere sitt bidrag. Beste klasse vinner pizza i en kontakttime for hele klassen!

Digital bøsse

I år blir det ikke fysiske bøsser men vi oppfordrer alle elever til å registrere seg som digital bøssebærer. Gjerne som et tillegg til at du jobber. Dette gjør du ved å følge denne lenken: https://collectapi.intele.com/r/jJDS