Atlanten VGS > Nyheter > Strandafjellet

Strandafjellet

Rapport fra ekskursjon ski/friluftsliv med 2ID på Stranda 02.-05. mars.

En av hovedområdene i faget Aktivitetslære er friluftsliv. Både høst og vinter/vår gjennomfører vi ulike typer ekskursjoner med fokus på å utvikle kunnskaper og ferdigheter i friluftsliv. Dette er noe vi på idrettsfag prioriterer på alle trinn. På VG2 har vi ekstra fokus på skiferdigheter.

Mandag 02. mars kl. 07.00 møtte alle opp med fullt skiutstyr og tunge oppakninger utenfor skolen. Vi reiste med innleid buss til Strandafjellet, som var målet for årets ekskursjon. Forventningene var store og erfaringene med nedoverski ulike.

Vi ankom bygda Stranda kl.11.30. Elevene var delt inn i husgrupper og hadde planlagt meny og matbudsjett på forhånd. Vi handlet mat for hele uka i Stranda sentrum.

Ved ankomst Strandafjellet etablerte husgruppene seg i hver sin leilighet. Standarden på leilighetene var overraskende høy. Etter utpakking og lunsj brukte vi tiden på å bli kjent i skianlegget. Det ble også tilbudt nybegynner-opplæring i sving og bremseteknikk. Konklusjonen var at her var det mange ulike muligheter for skiaktiviteter på alle nivåer.

Ekskursjon til Strandafjellet

Etter en fin ettermiddag i bakken, trakk elevene seg tilbake til leilighetene sine og laget felles middag gruppevis. Flere elever benyttet sjansen til å teste ut de flotte langrenns-løypene etter måltidet. Den første kvelden på Stranda-fjellet ble avsluttet med en stor gruppe-quiz hjemme hos kontaktlærerne Bentz og Haukenes. Tema var «idrett i et bredt perspektiv». Temperaturen var høy og diskusjonene høylydt. Allikevel ble dette en fin og innholdsrik avslutning på første dag.

Tirsdag begynte kl. 09.00 med frokost og pakking av matpakker. Kl. 10-12 kunne elevene velge mellom to undervisningsopplegg. Enten nybegynner-opplæring brems/stopp og carving-sving, eller for de med litt mer erfaring : metodisk innlæring av «den perfekte svingen». Fra kl. 12-14 fikk elevene tid til utprøving og egentrening. Kl. 14 spanderte skolen felles varm pizza-lunsj i en av ski-anleggets restauranter. Etter lunsj og fram til kl.16 var satt av til frikjøring.

Ekskursjon til Strandafjellet

Fra kl. 16-18 spiste elevene middag gruppevis i husgruppene. De samarbeidet selvfølgelig om både tilberedelse og oppvask. Etter middag kunne elevene velge mellom kveldskjøring i bakken, eller en langrennstur i lysløypa. Resten av kvelden ble brukt til fritid og restitusjon.

Onsdag begynte som vanlig kl. 09.00 med frokost og pakking av matpakker. Kl. 10-12 fikk elevene en gruppeoppgave på toppen av Fjellheisen. De skulle lage og øve inn et egen-koreografert kreativt parallell-kjøringsprogram. Fra kl.12-13 skulle gruppene vise programmet for lærerne og de andre gruppene. En jury kåret en gruppevinner. Premiene var selvfølgelig storslåtte med en smak av sødme.

Kl. 13 spanderte skolen varm lunsj på toppen av gondol-heisen, med fantastisk utsikt over Sunnmørsalpene. Det ble servert den ungarske spesialiteten gulasj. Dette falt skikkelig i smak og atmosfæren i gruppa var avslappet og behagelig. Resten av dagen i bakken ble brukt til frikjøring, utprøving av offpist og kjøring i utfordrende terreng. Flere fikk testet ut sine grenser i denne økta. Noen elever opplevde en bratt læringskurve med god mestringsfølelse underveis i denne økta. Andre lekte seg i løssnøen og fikk anvendt tidligere oppøvde ski-ferdigheter.

Ekskursjon til Strandafjellet

Etter en hard dag i bakken uttrykte flere elever at de var slitne både fysisk og mentalt. «Evighets-maskinen» Haukenes og noen få elever hadde allikevel energi til nok en ettermiddagstur i lysløypa.

Onsdag kveld var det klart for det store høydepunktet: «4-stjerners middag». Dette er en fast tradisjon vi har på idrettsfag. Husgruppene konkurrerer i kokkekamp. I løpet av 90 minutter skal gruppene samarbeide på kjøkkenet om å tilberede en treretters meny; forrett, hoved-rett og dessert. Lærerne er fagjury og bedømmer elevenes kokkeprestasjoner ut i fra nøye gjennomtenkte kriterier. Også atmosfære og anretning vurderes. Etter måltidet kåres også her en gruppevinner. Premien er selvfølgelig av høy kvalitet.

Ekskursjon til Strandafjellet

Siste dag var det hovedfokus på pakking av utstyr og rydding av leilighetene. Resten av tiden var satt av til frikjøring i anlegget. Mange var svært slitne og noen benyttet sjansen til soling og avslapning i det fantastiske påskeværet.

Kl. 15 var alle på plass i bussen til Rolf. Vi kunne se tilbake på fire dager med strålende vær og variert ski-aktivitet. Alle var enige om at Strandafjellet var en optimal plass for å trene og utvikle et bredt spekter av skiferdigheter. Det planlagte undervisningsopplegget for turen ble gjennomført i sin helhet, og både lærere og elever i 2ID sitter igjen med mange flotte opplevelser og mye god læring.

På vegne av 2ID
Bentz og Haukenes