1 Idrett på høsttur

Mandag 13. september reiste 1ID på sin første ekskursjon i friluftsliv til Osmarka. I år valgte vi å prøve en velkjent vintertur som fottur om høsten.

Det var lagt opp til en overnatting i telt og topptur til Duå. Etter avmarsj fra Botterlia i rolig høstvær, var målet å etablere en teltleir like under tregrensa. Utfordringen var svært vått terreng og lite tilgang på ved til bål. Etter nøye befaring i området endte alle gruppene opp med å finne en egnet teltplass. Vi spiste en rask lunsj og pakket om til dagstursekk før vi satte kursen mot fjellet Duå.

Vått og tungt terreng gjorde turen til toppen tyngre enn forventet. Likevel viste elevene pågangsmot og entusiasme. Det tok omtrent to og en halv time å nå toppen. Stemningen var god og matpakken smakte fortreffelig. Turen tilbake til teltleiren tok overraskende nok like lang tid.

Etter over fem timer på tur kom vi tilbake til leiren tidlig på kvelden. Elevene gikk umiddelbart i gang med å lage varm mat på primus, mens faglærerne tok oppgaven med å sanke ved. Resten av kvelden ble brukt til tørking av klær, mat og sosiale aktiviteter rundet bålet. Med gode basisferdigheter i friluftsliv hadde vi stort leirbål til sene kveldstimer. Etter en vellykket dag på tur sovnet alle behagelig i teltene.

En kald og rolig natt ble avløst av strålende sol og nydelig høstvær neste dag. Morgenbål ble tent og flere elever tilbrakte kvalitetstid med frokosten i flotte omgivelser. Etter frokost pakket vi leiren, gjennomførte sporløs ferdsel og gikk tilbake til Botterlia med tunge sekker.

Bussen var som vanlig presis og ved skoleslutt var vi tilbake i Nordvesthallen. Vi hengte opp telt til tørking og gjorde vedlikehold på utstyret. Alle kompetansemål for ekskursjonen ble oppnådd: etablering av teltleir, bruk av primus, båltenning, topptur og sporløs ferdsel. Selv om mange av elevene ble svært våt på beina, var alle enige om at dette var en vellykket høsttur. Læredommen var denne gang at en tur i samme område er svært ulik på høst og vinter. Dette må tas i betrakting ved turplanlegging.

Faglærere Anne Lise Olsen og Per Eirik Bentz